İslam terbiyesi insanı bir bütün olarak ele alır. Hayatın her yönüyle ilgili hükümler koyar ve tavsiyelerde bulunur. Çünkü hayatın her alanı insanın yaratılış gayesine ulaşmasının bir basamağıdır.
İslam dini esas olarak insanın iç âlemini, kalbini saflaştırıp selim bir kalp kıvamına getirmeyi hedefler. Ancak bunun için dış görünüşünü de buna uygun bir şekilde biçimlendirmeyi ihmal etmez. Çünkü dış görünüş iç dünyanın bir yansıması, bir ifadesidir. Mesela iç âleminde mütevazı olanın dış görünüşü de bunu yansıtacak şekilde olur.Ayrıca toplum içinde bir kişiye dış görünüşüne göre muamele edileceği için, dış görünüş kişinin iç âlemini de etkileyecektir. Bu sebeple bir Müslüman kendi iç dünyasına uygun olmayan bir dış görünüşle başkalarına yanlış mesaj vermemelidir.
Dış görünüş önemli olmakla birlikte bu önem sadece iç âlemin huzuru ve doğru ifadesi manasında bir önemdir. Yoksa asıl olan dış değil iç, yani kalptir. Allah (c.c.) kullarının kalplerine bakar, kalıplarına değil.
Bu sebeple Müslüman dış görünüşü için para ve emek harcarken ölçülü davranır, israfa kaçmaz. Kendisini olduğundan başka türlü göstermeye çalışmaz. Yahut dış görünüşüyle başkalarını ezmeye kalkışmaz.
Peki, bizler dış görünüşümüze ne kadar önem veriyoruz? Hangi gayelerle ve ölçülerle hareket ediyoruz?
1- Görünüşümüze önem veriyor muyuz? Neden?
a-) Dış görünüş, kişinin toplum hayatı açısından önemlidir. Bu yüzden Müslüman’ a yakışan bir görüntü sergilemek önemlidir.
b-) Nasıl göründüğümüz çok önemlidir. İnsanların hayranlığını kazanmak için etkileyici bir görünüş sergilemek lazımdır.
c-) Tabi ki önem vermek lazım, el âlem ne der?
d-) Nasıl göründüğüm beni ilgilendirir. Nasıl istersem öyle görünürüm. Kimse bana karışamaz.
2- Saç sakal, kıyafet ve aksesuarınız seçerken neye önem veriyoruz?
a-)Temiz, tertipli, yaşıma uygun ve ağır başlı bir biçimde görünmeye önem veririm. İslam’ı en güzel şekilde temsil etme şuuruyla hareket ederim.
b-) Toplumdaki yerime uygun şekilde, prestijli görünmeye dikkat ederim.
c-) Nasıl görünmem gerektiğine bir türlü karar veremem. Arkadaşlarıma sorarım.
d-) Görünüşümle kendi zevkimi ifade ederim. Tarzımı yansıtırım. Farklı olmaya çalışırım.
3- Dış görünüş için harcadığınız para size göre ne kadar önemli?
a-) Dış görünüşüm için para harcarken dikkat ederim. İsrafa kaçmam. Lazım olduğu zaman, lüzumu kadar para harcarım.
b-)Bu zamanda adama dış görünüşe göre değer veriliyor. Ye kürküm ye zamanı. Markalı ve pahalı şeyler almak gerekiyor.
c-)Pahalı gibi görünen taklit ürünler var, onlardan alırım.
d-)Kendime yakıştırdıysam parası önemli değil. Beni iyi hissettirmesi önemli…
4- Güzellik ve bakım ürünlerine yaklaşımınız nedir?
a-) Temizlik maddeleri ve güzel kokuyu peygamberimiz de kullanmıştır. Aile saadeti için ev içinde bunları kullanırım. Kimyasal olmayan çeşitleri bulabilirsem tercih ederim.
b-)Tabi ki bu zamanda bakımlı olmak gerek. Banyo dolaplarımda bir sürü son teknoloji ürün var. Bunları kullanırım.
c-)Geçen gün bir pazarlamacı kadından bir krem aldım. Akşam yatarken yüzme sürüyorum. Yaşlanmayı geciktiriyormuş.
d-)Beni iyi hissettirdiği için kendime bakarım. Doğal ürünlere avuç dolusu para veririm.
Değerlendirme:
Cevaplarınızın çoğu “a” ise: dış görünüşün bir Müslüman’ın hayatındaki yerini doğru anlamışsınız. Eşiniz için süsleniyor, toplum içine ise saygı uyandıran, ciddi, temiz ve tertipli bir görünüşle çıkıyorsunuz. Müslüman’a yakışan dış görünüşün yapmacıktan uzak, kendiyle barışık ve olgun bir tavır olması gerektiğini kavramışsınız. Sizi tebrik ediyoruz.
Genellikle “b” şıkkını seçtiyseniz, anlaşılan toplumdaki konumunuza çok önem veriyorsunuz. Görünüşünüzü prestijinizin önemli bir parçası kabul ediyorsunuz. Yalnız kendinize dikkat edin; dış görünüşle üstünlük taslamak bir Müslüman’a yakışmaz. Peygamber efendimiz tefahur için giyinmenin haram olduğunu bildirmiştir.
En çok “c” şıkkını seçen arkadaşlarımız; hep başkaları için yaşıyor gibi… Her türlü telkine açıksınız. Sizin kendi fikriniz, inancınız ve seçimleriniz yok mu?
Daha çok “d” şıkkını seçen arkadaşlara gelince… Anlaşılan “başkaları için değil kendim için süsleniyorum,” bahanesine sığınıyorsunuz. Unutmayın ki bir Müslüman sırf kendisi için yaşamaz. Nasıl göründüğünüz sadece sizi ilgilendirmez. Tabi ki duvarları aynalarla dolu bir odada yalnız başına yaşamıyorsanız… Zaten kendinizi iyi hissetmeniz dış görünüşünüze bağlı ise bu da bir sorunun işaretidir.
İslami Hayat
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder